İstanbul’un Yeraltı Arkeolojisi Turu: 12 Kasım 2016

Caddelerinde, sokaklarında gezdiğimiz, üzerine binalar kurup, yaşamlar inşa ettiğimiz, iki büyük devrin başkenti İstanbul’un gözle görülmeyen yüzünü öğrenmek istedik.

Turda anlatılanları dinlerken İstanbul’un gerçekten büyülü bir şehir olduğunun farkına vardık: Tur rehberimizin anlattığı gibi, Tarihi Yarımada’da taksiye binip bir yere giderken farkına varmadan belki bir Bizans sarayının üzerinde geçmişizdir. Belki de Sultanahmet’te bir kafede oturup kahvemizi yudumlarken bir Bizans sarnıcının üzerinde otumakta olduğumuz hiç aklımıza gelmiş midir? Sultanahmet Meydanı’nda tarihi hayranlıkla izlerken yürüdüğünüz o kaldırım taşlarının altında , bilin bakalım binlerce yıl önce neler olmuştu: çekişmeli araba yarışlarının yapıldığı stadyumun üzerinde dolaşıyor olmamız hayal gücümüzü nasıl etkilerdi?

İşte, İstanbul’un bilinmeyen bu tarafını gözlemlemek için sabah saat 9:00’da, Taksim’den yola çıktık. Mahzenleri, sarnıçları, gizemli antik yeraltı tünelleri, zindanları ile farklı, bilinmeyen, görülmesi gereken bir dünyanın izini sürmeye hazırlandık.

Güzergah’ımız, Soğanağa İşmerkezi, Antik Otel, Aydın Saray Apartmanı altındaki Roma Kalıntıları, Kafar Han, Şerefiye Sarnıcı, Peykhane Sokak Peykhane Eczanesi altındaki kalıntı, Terzioğlu Halıcılık, Aygır Deposu’ndaki Bizans Sarayı Alt Yapıları, Başdoğan Halıcılık, Sedir Halıcılık, Pulkheriana Sarnıcı – Sultan Sarnıcı, Kadir Has Sarnıcı idi.

  • KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ SARNICI
  • 4 katmandan oluşmaktadır.
    1.katman…11.yy’daki Bizans sarnıcı
    2.katman ..17.yy’daki Osmanlı Hamamı
    3.katman…1880 lerde yapılan Cibali Tütün fabrikası 4. katman şimdiki Kadir Has Üniversitesi

    Bu bina Avrupa Birliğine bağlı Nostra Avrupa Kültür Mirası çerçevesinde en iyi korunmuş tarihi bina ödülü almıştır. Sarnıç 24 kubbe ve 48 sütundan oluşur.1944 yılında ortaya çıkarılmıştır.

    Rezzan Has müzesinde M.Ö. 7500 ile M.S.1500 yılları arası Anadolu’nun çeşitli uygarlıklarına ait arkeolojik ve tarihi eserler sergilenmektedir.

  • SULTAN SARNICI
  • Fatih Çarşamba’da bulunan bu sarnıç Bizans İmparatoru 1.Theodosius dönemine 378 ila 395 yılları arasına tarihlendirilmiştir. 28 adet sütunla bölümlendirilmiş dikdörtgen planlıdır. Bizans döneminde Fatih bölgesinin su ihtiyacını karşılamıştır. Osmanlı İmparatorluğu zamanında depo olarak kullanılmıştır.

    2000 yılında Sarper Kumbaracı tarafından bulunmuş ve 1. derece tarihi eser statüsündeki yapı Sarnıç Turizm Organizasyonu Kongre ve Prodüksiyon A.Ş. tarafından restore edilmiştir10 Temmuz 2007 yılında da açılmıştır.

  • ANTİK OTEL SARNICI
  • 1984 yılında Sultanahmet’te bulunan Antik Otel inşaatı sırasında arkeolojik kalıntılar bulundu. Bu kalıntılar Geç Roma ve Erken Bizans dönemine tarihlenen bir sarnıca aitti.

    Antik Otel bu sarnıcın üzerine inşa edildi.1500 yıllık bu tarihi eser kalıntıları Antik Cisterna adı ile sergilere ev sahipliği yapmaktadır.

    Sonuçta, kültürle dolu, İstanbul’umuza bizi bir başka türlü hayran bırakan ve yorgunluğa değen bir turdu. İçinde yaşadığımız, tümüyle dünya mirası olmaya layık güzel şehrimizi yeni şehiriçi turlarla tanımaya devam edeceğiz.