Polatlı Belediyesi’ne GORDION için Destek

Polatlı’daki Gordion Antik Kenti UNESCO için sona yaklaştı – 10 Ağustos 2021
Polatlı Belediye Başkanlığınca, 2014 yılında kurulan Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi; Gordion Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girebilmesi için uzun zamandır yürütülen kapsamlı çalışmalarda sonuca yaklaşıldı. Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) adına Gordion Antik Kenti hakkında değerlendirme raporu hazırlamak üzere görevlendirilen ve İsviçre’den Polatlı Gordion Antik Kenti’ne gelen Uzman Cynthia Dunning ve beraberindeki heyet, 5 gün boyunca Polatlı’da incelemelerde bulundu. 2018 Yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Polatlı Belediyesi arasında imzalanan protokol doğrultusunda; UNESCO’ya teslim edilen dosya kapsamında başlayan incelemeler ve UNESCO’ya verilecek nihai değerlendirme raporu için toplantılar ve geziler gerçekleştirdi. Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi Genel Koordinatörü Kadim Koç önemli toplantılar ve inceleme gezileri boyunca heyete eşlik etti. Hazırlanacak nihai rapor doğrultusunda Antik Gordion Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınıp alınmayacağı karara bağlanacak.
Heyet Polatlı’dan pozitif görüşlerle ayrıldı.

Gordion, Geçici Liste’de Dünya Mirası ilan edilmeyi bekleyen 69 aday alanımızdan biri. Kördüğümü atan Kral Gordios’un, tuttuğu her şey altın olan eşek kulaklı Midas’ın, kördüğümü kılıcıyla kesen Büyük İskender’in yaşadığı topraklar!!!

Derneğimizin Tüzüğü dünya miras alanlarını ve dünya mirası olmak isteyen aday yerlerimizi desteklememizi, bilgi ve deneyimlerimiz çerçevesinde ihtiyaç duydukları her yardımı yapmamızı öngörüyor. Polatlı Belediyesi’nin Gordion’la ilgili olarak istediği yardıma doğal olarak hemen cevap verildi, Bursa Alan Başkanlığı’na yaptığımız eğitim yardımı ve desteğin aynısını sunabileceğimiz bildirildi.

Polatlı Belediyesi’nin bünyesindeki POTA’nın (Polatlı Tarihi Alanları Tanıtım Merkezi) organizasyonu ile 15 ve 16 Mart 2017 günlerinde Polatlı’da hem proje grubu hem de geniş katılımlı bilgilendirme grubu ile toplantılar gerçekleştirildi, iki ortaokulda örnek konferanslar verildi. Gordion için yapabileceklerimiz ve ayrıca yapılması gerekenler katılımcılara aktarıldı. Polatlı Belediyesi, Dünya Mirası Gezginleri Derneği, Türk Kadınlar Konseyi, Ankara Soroptimistleri, Polatlı Gezginler Derneği (ve hatta TEMA ) Proje grubunu oluşturan paydaşlar. Gordion için bir ön yol haritası çizildi; Adaylık Dosyası’nın hazırlık aşamasında sağlayabileceğimiz ve sağlanmasını sağlayabileceğimiz yardım ve destekler ilgilileri rahatlattı. UNESCO’nun yaklaşımlarının anlatılmasından sonra yerel halkta kamu bilincinin oluşması için, yerel halkın dünya mirasının korunmasına aktif katılımı için, özellikle genç kuşakların dünya miraslarını koruma farkındalığını arttırmak için eğitim çalışmaları yapılmasının gerekli olduğu oybirliğiyle kabul edildi. Polatlı okullarında , üyelerimizin arasına katılarak önce eğitilecek, sonra Derneğimizin UNESCO Dünya Mirası Eğitim etkinliklerimizi sunacak eğiticilerin eğitimi için ilk çalışmalar başlatıldı. Bu etkinlikler sırasında Ankara grubumuz için de eğitici eğitimi sağlamış olacağız. Daha sonra , Haziran ayında öğretmen seminerleri kapsamında yine, bu kez öğretmenlere UNESCO dünya mirasları konusunda konferanslar verilecek. Toplumun farkındalığının arttırılması için çalışmalar hızlandırılacak. Geziler, sergiler, fuar ve festival seçenekleri üzerinde çalışmalar sürdürülecek. Belediye ve STK’lar kendi alanlarında yapabilecekleri katkıları planlamaya başladılar. Bir yandan da Adaylık Dosyası hazırlanacak. Bu konuda eski dostlar, Yaşagül Ekinci Danışman (Edirne ve Bergama) , Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu (Bursa) Gordion için yardıma hazır olduklarını bildirdiler. Müthiş bir destek. Gordion’un Dünya Mirası ilan edilmesi için elbirliği ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz.